utorak, 10. listopada 2017.

Pet savjeta za odvikavanje od cucle

Vila koja skuplja cucle

Nije loša ni ideja da ispričajte priču o vili koja noću dolazi da odnese cuclu, a da će mališanu za uzvrat ostaviti poklon. Prije nego što se dijete probudi, uzmite mu sve cucle, ukrasite sobu balonima i ostavite poklon. Zbog uzbuđenja koje će dijete osjetiti kada se probudi i vidi lijepo dekorisanu sobu, zaboraviće na to da cucle više nema. 

Zamijenite je

Objasnite djetetu da je dovoljno veliko, a da su cucle za bebe, pa je sada vrijeme da dobije nov poklon. Odvedite mališana do prodavnice igračaka i ponesite sve cucle. Na kasi objasnite prodavačici da je vaše dijete veliko i da će u zamjenu za cucle dobiti igračku, pa neka mališan preda svoje omiljene varalice. Kada platite igračku, zamolite kasirku da baci cucle, pa tako neće biti vremena ni prilike da se vratite i tražite varalice nazad. 

Dajte cuclu drugoj bebi
Ako imate u bliskom okruženju bebu, možete zamoliti svog mališana da je vrijeme da beba dobije cuclu jer je i njoj potrebna. Pomozite mališanu da upakuje cucle u lijepu kutiju ili ukrasni papir i preda poklon bebi vaših prijatelja ili rođaka. Uvjerite dijete da je lijepo da se dijeli i da je beba sada mnogo sretna zbog poklona koji je dobila. 

Bacite cuclu

Napravite oproštajnu zabavu za cucle. Spremite kolače, sokove, dekorišite prostorije u kući balonima. Ovaj korak se može kombinovati sa bilo kojim prethodnim načinom odvikavanja nakon što ste se riješili varalice. Preporučujemo vam da vežete cuclu za balon od helijuma i svečano je pustite da odleti. Koji god metod da koristite, potrudite se da scenario uvijek ima sretan završetak.


Isjecite je. Bukvalno.
Uzmite voljenu cuclu i zasjecite je, pa će vaš mališan odmah primjetiti da nešto nije u redu. Zbog drugačijeg osjećaja dok cucla, dijete može izgubiti interesovanje za cuclu. Ukoliko se to ne desi odmah, postepeno skraćujte cuclu do trenutka kada vaše dijete neće imati šta da stavi u usta. Ako vam postavi pitanje šta se dogodilo, objasnite mu da se cucla pokvarila i da je sada vrijeme da je ostavi jer je veliki dječak ili velika djevojčica. 

Izvor: yumama