subota, 18. veljače 2017.

Pesticidi - kako ih ukloniti/svesti na minimum




Najlakši način izbjegavanja pesticida u hrani koju jedemo jest, naravno, konzumacija hrane iz organske proizvodnje. Isto tako, svima je jasno da ponekad i oni koji sami proizvode hranu, nemaju uvijek sve za svoje potrebe. Postavlja se pitanje gdje i kako kupovati?
Prvi izbor su eko i bio proizvođači , nabavka povrća kod provjerenih bakica na placu, na selu kod poznatih žena....
U ponudi je i široka paleta gotovih kašica.
No ako se ipak odlučimo za kupnju u poznatim trgovačkim lancima, potrebno je pripaziti na nekoliko stvari.
Da je hrana svježa, mirisna i da nema većih oštečenja.
Dobro je poznavati hranu na kojoj se najviše koriste pesticidi.
Ovo je crna lista voća:
1.jabuke
2.jagode
3.breskve
4.nektarine
5.kruške
6.trešnje
7.maline, borovnice
8.grožđe
Crna lista povrća:
1.celer
2.špinat
3.krumpir
4.paprika
5. zelena salata
6.kelj
Ovo je voće i povrće na crnoj listi iz razloga što se može u njima pronaći rezidue velikog broja različitih pesticida.
Jasno da i ostalo voće i povrće imaju rezidue pesticida, ali ne u tako šarolikom sastavu....
Kako reducirti pesticide :
-dobro oprati voće, može se upotrijebiti blagi netoksični detergent (postoje tzv. soap nuts - indijski sapunski oraščići koji nisu štetni za zdravlje ni okoliš)
-poprskati voće/povrće otopinom:
1 čaša octa
1čaša vode
1 čaša sode bikarbone
- pustiti da odstoji 5min i isprati
Ili potpiti u otopine:
- voda + ocat (1:1)
- voda + limunska kiselina (1:1)
Neka odstoji bar pola sata
- gdje se to može, ukloniti koru u malo debljem sloju
Zelena lista:
1. ananas
2. mango
3. banana
4. kivi
5. avokado
1. kukuruz (domaćeg porijekla)
2. karfiol/ cvjetača
3. šparoge
4. crveni luk
5. grašak
6. brokula
7. patlidžan
8. batat
Voće i povrće sa zelene liste također su tretirani pesticidima, ali najčešće manjim brojem različitih pesticida.