četvrtak, 16. veljače 2017.

Gošća savjetovališta TIMa, advokatica Dzenita Bosto: Trudnicko bolovanje i porodiljsko odsustvo





Kako Zakon o radu definiše porodiljsko odsustvo?

Dzenita B.:  Porodiljsko odusustvo u smislu zakona je odustvovanje sa posla radi brige i njege djeteta u njegovim najosjetljivjem periodu života. Zato je predvidjeno  odustvo najduže do godinu a najmanje 42 dana nakon poroda.

Kada majka moze početi koristiti porodiljsko odsustvo?

Dzenita B.: Majka moze početi koristiti porodiljsko odsustvo 28 dana prije očekivanog termina poroda. Ono mora trajati najmanje 42 dana poslije poroda, a najduže godinu dana. S tim da nakon ovih 42 dana, i otac moze tražiti porodiljsko odsutvo. To je zajednička odluka roditelja ko će iskoristiti to pravo. Važno je napomenuti da period porodiljskog odsustva traje od trenutka kada majka ga otvori kod nadležnog doktora i traje godinu dana. To znači ako ga otvorite 28 dana prije poroda taj period ce vam se računatih u ovih godinu dana porodiljskog odusustva.

 Šta je trudničko bolovanje i ko ga otvara?

Dzenita B.:  Zakon o radu pravi razliku između porodiljskog odustva i bolovanja ( pa samim tim i trudničkog bolovanja), gdje je porodiljsko odsustvo pravo budućim majkama da se u najosjetljivijem djelu života svoga djeteta njemu posvete brizi i njezi djeteta, a to je ta prva godina života. Trudničko bolovanje s druge strane je po svojoj prirodi prava vrsta bolovanja koju otvara doktor porodične medicine ili ljekar specijalista ukoliko se utvrdi da je neophodno npr mirovanje i sl zbog čuvanja trudnoće i gdje u svakom konkretnom slučaju i svaka trudnoća za sebe se utvrdjuje ima li potrebe za ovim bolovanjem ili ne. Dakle, ovdje sada se radi o sasvim drugom pravu koje je regulisano i Zakonom o zdravstvenom osiguranju F BIH.

Koje su to olakšice u prvoj godini poslije poroda koje Zakon nudi majkama?

Dzenita B.:   Ukoliko govorimo o periodu za koji je majka odlucila da ne iskoristi porodiljsko odusustvo od godinu dana, onda može do te godine, kada se vrati na posao da traži odsustvo radi dojenja 2x po sat vremena, moze tražiti i da radi polovinu radnog vremena. Ukoliko su se rodili blizanci majka ima pravo sve do 2 godine života tražiti polovinu radnog vremena, kao i majka koja ima troje ili vise djece. To znači da moze iskoristiti u cjelosti godinu dana, a narednu godinu do 2 godine života djeteta raditi pola radnog vremena. Postoji još i pravo roditelja na pola radnog vremena rade u slucaju da njihovo djete zahtjeva posebnu brigu i njegu, onda to pravo traje do djetetove 3 godine života.

 Kada se treba otvoriti porodiljsko bolovanje (čula sam da je zakonski propisano 28 dana prije termina), te da li je poslodavac dužan isplatiti plaću za to vrijeme (ukoliko jeste, koji iznos)?


Dzenita B.:  Poslodavac je u ovim okolnostima dužan poštovati vaše pravo da otvorite porodiljsko odsustvo kada vi to želite. Dakle, Vi možete ga otvoriti 28 dana prije očekivanog termina (dr naznači u nalazu očekivani termin), a Vi možete i 10 dana prije toga, i 5 dana prije toga ili čekati porod pa onda otvoriti porodiljsko odsustvo. Nakon otvaranja porodiljskog odsustva počinju se primjenjivati prava na porodiljsku naknadu. Dakle od tog trenutka Vi stičete pravo na porodiljsku naknadu u skladu sa propisima lokalne općine gdje živite, a poslodavac može (ali ne mora) da Vam isplaćuje razliku do iznosa Vase pune plate. 
Ovdje je bitno: šta je poslodavac povodom ovog pitanja regulisao u svojim internim aktima, i šta je kantonalni propis regulisao kao obavezu. Ukoliko ste u Kantonu Sarajevo priimjenjuje se pravilo da poslodavac moze (ali ne mora) isplatiti vam razliku do pune Vase plate.  Mislim da je u toku inicijativa da se ovo pravo izjednači na F BiH nivou ali jos uvijek nema izmjena zakona po tom pitanju.




Pola radnog vremena poslije trećeg poroda, kako zakon definise?

Dzenita B.:  Zakon doslovice definise ovako: 
"Nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima
pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete ima
pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta, ako
propisom kantona nije predviđeno duže trajanje ovog prava.
(2) Pravo iz stava 1. ovog člana može koristiti i radnik - otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u
punom radnom vremenu. " 

Naime za blizance vrijedi ista povlastica kao i za majke sa troje i više djece tj. mogu raditi polovinu od punog radnog vremena do 2 godine života.





     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
     data-ad-slot="6473405334"
     data-ad-format="auto">


style="font-family: "helvetica" , "arial" , sans-serif;">


Gošća savjetovališta TIM: Dženita BOSTO, advokatica