srijeda, 15. veljače 2017.

Gošća savjetovališta TIMa- dr Aida Zujović- Ajanović, spec.ginekologije i akuserštva: Uobičajeni pregledi u trecem trimestru (Šta je CTG i kada početi sa CTG pregledima? Kako razlikovati lažne od pravih bolova,vezano za početak poroda? I td.)






Koji su to uobičajeni pregledi u trećem tromjesečju?

Dr Aida: U posljednjem trimestru su uobičajno češći pregledi:UZ, bakteriološki pregledi,praćenje krvnog tlaka,tjelesne težine, laboratorijske pretrage i naravno od 36. nedjelje CTG.

Šta je CTG i kada početi sa CTG pregledima?

Dr Aida: CTG ili kardiotokografija je metoda kojom se registruju srčani tonovi ploda uz registriranje postojanja ili ne- materičnih kontrakcija.Iz ovakvog CTG zapisa Vaš ginekolog može ustanoviti ,kakva je kondicija ploda,da li su počele kontrakcije materice,koje Vi ne moarte osjetiti odmah.CTG se radi uglavnom od 36,nedjelje trudnoće jednom sedmično ili češće ukoliko to Vaš ginekolog preporuči

Kako razlikovati lažne od pravih bolova,vezano za početak poroda?

Dr Aida: Dok su za Braxton-Hicks-ove ili lažne trudove karkteristične kontrakcije sa nepravilnim rasporedom javljanja,kod pravih trudova je , naravno prisutan pravilan vremenski period javljanja. Vremenom on postaje sve kraći.Trudnicama ,kojima je to prva trudnoća,preporuka je -otići u bolnicu nakon sat-dva od dobijanja trudova koji se javljaju na svakih 5 min.Kod lažnih trudova,bolovi-grčenje počinje iztrbuha, a kod pravih trudova,bol počinje u dnu kralježnice i postepeno prelazi na trbuh.

Seksualni odnosi i trudnoća

Dr Aida:  Ukolko se radi o urednoj ili takozvanoj fiziološkoj trudnoći, seksualni odnosi su , naravno sigirni za mame i za bebe..Ako je, dakle tako,slobodno uživajte u spolnim odnosima. Ukoliko se u ranoj trudnoći dogodi pobačaj,on nastaje uglavnom zbog hromozomskih abnormalnosti i drugih uzroka,a ne zbog toga što vi nešto radite ili ne,a pogotovo ne radi spolnog odnosa.

 Koji je proces oko prenesene trudnoće?

Dr Aida:  Ukoliko je CTG nalaz uredan kao i UZ parametri -prvenstveno mislim na zrelost posteljice,količinu plodove vode,dinamika ploda i naravno plod po mjerama prati starost trudnoće-nemate razlog za brigu.Važno je da ste pod nadzorom, a Vaš ginekolog će redovno partiti CTG-om kondiciju ploda-i odlučiti u kom momentu da eventualno izazove porod ,ukoliko do toga spontano ne dođe.




     style="display:block"
     data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
     data-ad-slot="6473405334"
     data-ad-format="auto">


Kakvo je Vaše mišljenje o čuvanju matičnih ćelija?

Dr Aida:  Matične ćelije su definitivno budućnost.Već sada, ako ne kasnim sa informacijom-koriste se u liječenje više od 75 bolesti-hematoloških,autoimunih,karcinoma itd.


Gošća savjetovalista TIM: dr Aida Zujović- Ajanović, specijalista ginekologije i akušerstva