Znate li kakav je ukus majčinog mlijeka i koliko kalorija troši dojenje? Pronašli smo deset zanimljivosti o majčinom mlijeku.
1. Proizvodnja majčinog mlijeka troši 25 odsto energije tijela. Poređenja radi, mozak troši tek 20 odsto energije.
2. Majčino mlijeko pomaže ženama u gubitku kilograma, odnosno u vraćanju na kilažu prije trudnoće. Proizvodnjom majčinog mijleka tijelo troši oko 600 do 1.000 kalorija svakog dana.
3. Sastav mlijeka mijenja se kako beba raste. U početku je ono plavičaste boje i vodenaste teksture, a pri kraju dojenja gušće i puno masnoća, odnosno kalorija potrebnih za rast i razvoj snažnog djeteta.
4. Svakome bi dosadilo da iz dana u dan jede istu hranu. Ali majčino mlijeko nema uvijek isti ukus. On se mijenja u zavosnosti od toga šta je majka jela. Na ovaj način beba se priprema i za ukuse čvrste hrane koju će uskoro početi da jede.
5. Mlijeko ne izlazi kroz samo jednu rupicu. Svaka bradavica ima nekoliko minijaturnih otvora koji ispuštaju mlijeko, a broj varira od žene do žene.
6. Beba isprazni oko 65 odsto mlijeka u dojci po obroku jer jede do sitosti, a ne dok ne isisa sve mlijeko.
7. Da dojke nisu iste veličine, dobro je poznata činjenica. Ali da li ste znali da oko 75 odsto žena proizvodi više mlijeka u desnoj dojci, koja se smatra dominantnijom? Ovaj podatak nevezan je uz to da li je žena desnoruka ili ljevoruka.
8. Majčino mlijeko sadrži hormon sna – melatonin, koji uspavljuje bebu. Jedna studija pokazala je da tromjesečne bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom spavaju 45 minuta duže nego druge bebe.
9. Majčino mlijeko je unikatno poput otiska prstiju – ne postoje dva ista uzorka. Od majke i njene ishrane zavise izgled, kvalitet i ukus njenog mlijeka.
10. Od majčinog mleka može se napraviti čak i sir. Njujorški šef Ričard Adams od mlijeka svoje supruge napravio je sir i poslužio ga u svom restoranu. Rekao je da ima suptilan ukus sa slatkim notama i da ima mekanu konzistenciju poput panna cotte.