petak, 16. prosinca 2016.

Savjet stomatologa: primjena anestezije u trudnoći i dojenju

Rezultat slika za stomatolog u trudnoci

Postoji li neki tretman koji bi preporučili trudnici u očuvanju zdravlja zuba?

Prvo i osnovno jeste redovna oralna higijena i posjete stomatologu. Pored korištenja četkica za zube, koristiti zubni konac, vodice za ispiranje usta (npr. Listerine Green tea nema alkohol u sebi) i ne izostaviti četkanje jezika na kojem se također nalaze bakterije. Zdrava prehrana je od izuzetne važnosti, izbjegavati ljepljive slatkiše,guste sokove i sl, jesti hranu bogatu vitaminom D,kalcijumom,vitaminom C i ne izostaviti fluor. U toku trudnoće se formiraju zametci mliječnih zuba djeteta i unos flora je bitan za otpornost i zdravlje zuba kako trudnice tako i zametaka djeteta. Fluor unosimo u vodi,kuhinjskoj soli,mlijeku i sl. a postoje i tablete fluora koje se uzimaju po preporuci ljekara,ukoliko on smatra da se ne unosi dovoljno ishranom. Redovno uklanjati kamenac i mehke naslage (što radimo kod stomatologa) jer su oni osnova za nastanak karijesa.

Da li je u trudnoći dozvoljena primjena anestetika prilikom popravke ili vađenja zuba?

U trudnoći se smije koristiti lokalna anestezija i vršiti sve stomatološke intervencije koje su neophodne. Svakako stomatologu naglasiti da se radi o trudnici, kako bi dao minimalnu dozu anestetika, koja je dovoljna da zahvat bude bezbolan

Da li dojilja smije primiti anesteziju prilikom popravke ili vađenja zuba i nastaviti neometano dojiti?

Današnji anestetici koji se primjenjuju u stomatologiji ne smetaju dojenju i nisu štetni za bebu. Zbog adrenalina koji se primjenjuje u anestetiku, spora je resorpcija aktivnih supstanci i njihov odlazak u krvotok.Prolaskom kroz jetru majke ili već u cirkulaciji se aktivne supstance razgrađuju , tako da, i ako nešto dospije u mlijeko, to su minimalne količine koje ulaze u bebin probavni sistem i šanse da izazove alergijsku reakciju su gotovo jednake nuli. Ipak,ukoliko želite biti sigurni, možete prvo mlijeko koje se izdaja nakon primjene anestetika baciti i dalje nastaviti normalno sa dojenjem.

Na Vaša pitanja odgovorila stomatologinja: Dijana Dorić Hakalović