utorak, 27. prosinca 2016.

Kako bebi olaksati da se osamostali?



1. Igrajte se žmurke i sakrivanja. Već oko osmog mjeseca možete početi da se igrate sakrivanja –ćebetom sakrijte lice ili se sakrite iza komada namještaja. To što vi krijete lice rukama ili se cijeli krijete iza vrata bebi omogućava da zamisli da vi postojite čak i kada vas ne vidi.

2. Pustite bebu da ona ode. Beba će daleko lakše podnijeti razdvajanje od majke ukoliko ona napušta majku. Naviknite bebu da je neko drugi izvodi u šetnju i uvjerićete se da će vam veselo mahnuti iz kolica kada se odvaja od vas. Ukoliko vam to vrijeme dozvoljava, neka beba izađe u šetnju sa osobom koja je čuva prije nego što vi napustite kuću. Čak i ako primjeti da vas nema kada se vrate iz šetnje, uznemirenost će biti daleko manja nego da ste vi nju ostavili i izašli napolje.

3. Izađite na pravi način. Kada izlazite iz kuće, obavezno se javite djetetu da idete i naglasite (ma koliko to vama bilo očigledno) da ćete se vratiti. Na taj način, dijete će znati kakva je situacija i neće biti neprijatnih iznenađenja. Na ovaj način dijete uči da može da ima povjerenja u vas. Nipošto se ne treba iskrasti iz kuće da ne bi bilo suza. Njih će sigurno biti kada dijete shvati da ste otišli, a zbog toga što mu niste rekli da idete i kada ćete se vratiti u njemu budite osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja. Treba naglasiti da opraštanje od djeteta ne treba da traje dugo da se ne bi razniježilo – najbolje je jedno kratko „Mama ide u prodavnicu...” i brzi poljubac, dok se osoba koja ostaje sa djetetom igra njegove omiljene igre. Ovu taktiku izlaska treba ranije da dogovorite sa bejbi-siterkom kako bi ona bila spremna da animira dijete u pravom trenutku.

4. Procijenite situaciju. Vi najbolje poznajete svoje dijete i njegove potrebe. Procijenite koliki period razdvojenosti ono može da toleriše bez većih problema. 
Koliko bliskosti mu je potrebno? 
Da li ga možda ne puštate da se osamostali? U idealnoj situaciji, bebe imaju potrebnu ravnotežu između vezanosti i nezavisnosti, osjećaju se bezbjedno dok samostalno istražuju nove stvari. Vaša uloga u tom procesu je da bebi pomognete da uspostavi tu ravnotežu.

5. Uspostavite vezu glasom. Ako se vaše dijete igra u susednoj sobi i počne da se buni i da vas traži, pokušajte da ostanete smireni. Nemojte odmah da ostavite sve što radite i da jurnete da biste ga utješili. Naučite ga strpljenju tako što ćete mu doviknuti „Sad će mama doći”, „Mama kuva ručak” ili nešto slično. Razgovarajte sa njim tako kada niste u njegovom vidokrugu i on će vremenom naučiti da treba da sačeka sa svojim zahtjevima.

6. Pomozite „iz daleka”. Dok istražuju svijet oko sebe, mališani često zapadnu u manje nevolje. Svi roditelji imaju izražen zaštitnički instinkt koji ih tjera da jurnu i spasu svoju bebu iz nevolje. Kada to situacija dozvoljava, ohrabrite mališana da se sam izbavi i izvuče iz nevolje u koju je upao. Kada ohrabrujete mališane da sami pronađu rješenje za svoj problem, podstičete ih da razviju osjećaj samopouzdanja i da nauče da se oslanjaju na sebe, a ne da uvek traže pomoć sa strane.




7. Vidite da li postoje znaci stresa uslijed odvajanja i na njih odreagujte na vrijeme. Svaka beba traži svoju mamu u manjoj ili većoj mjeri, to je prirodno. Kada vašem mališanu dođu ti dani kada se „zalepi” za vas, ispoštujte ga i budite tu za njega. Potrudite se da otkrijete zašto ima potrebu da bude uz vas. 
Da li je možda bolestan?
Da li možda vi imate neke probleme koji vam skreću pažnju sa njega i ne posvećujete mu se dovoljno? 
Možda ste preterali sa odvajanjem u poslednje vrijeme? 
Provedite malo više vremena sa njim kako bi osjetio bliskost i povezanost, pa će uskoro sam poželjeti da se odvoji od vas kako bi malo istražio svijet oko sebe.


8. Ohrabrite dijete da se veže za ostale odrasle u okruženju. Veza sa nanama i dedama, tetkama, porodičnim prijateljima ili komšijama mogu da pomognu vašem mališanu da nauči da se osloni na još nekog iz svijeta odraslih, a ne samo na svoje roditelje. Potrudite se da vaše dijete provodi dovoljno vremena sa drugim odraslim osobama u svom životu.