srijeda, 14. prosinca 2016.

Brojevi odjece za bebe



Dječja odjevna veličina određuje se prema visini, što u pravilu znači da bi dijete visoko 80 cm trebalo nositi br 80, s tim da je razmak između brojeva po 6, pa kupujete veličinu koja je najbliža visini.

Prema nepisanom pravilu uvijek je bolje kupiti veličinu koja je veća od visine, nego manju, ako je dijete između, jer djeca brzo rastu, pa je bolje da odjeća bude malo veća.

Npr. ako je vaše dijete 88 cm, iako bi bliža veličina bila br. 86, radije kupite br 92.




Imajte u vidu da bebe jako brzo prerastu pocetne brojeve pa ne kupujte previse malih stvari.
Savjeti kako da odredite adekvatnu veličinu

S obzirom na to da se svako dijete različito razvija i raste ne znači da će djetetu neka garderoba biti odgovarajuće veličine ako je kupite na osnovu uzrasta. Zbog toga je najbolje izmjeriti i visinu i težinu, ako baš želite da bebi odeća bude taman. Ukoliko joj odgovara neka veličina između, naravno uvijek je bolje odlučiti se za veći broj.  Takođe na etiketi treba da je naglašeno ukoliko se neki materijal skuplja, pa i o tome treba voditi računa. Postoji osnovna tabela koja vam može pomoći prilikom odabira veličine, a treba naglasiti da se veličina određuje na osnovu visine i obilježava parnim brojevima: 
Novorođenče  - težina do 4 kg – visina 47 – 55 cm (veličine do 55)
Beba do 3 mjeseca – težina od 4 do 6 kg – visina 55 – 60 cm (veličine do 60)
Beba do 6 mjeseci – težina 6 – 8 kg – visina 60 – 70 cm (veličine do 70)
Beba do 9 mjeseci – težina 8 – 10 kg – visina 70 – 75 cm (veličine do 75)
Beba do godinu dana – težina 10 – 11 kg – visina 75 – 80 cm (veličine do 80; ili veličina 1)
Beba do dvije godine – težina 12 – 14 kg – visina 80 – 90 cm (veličine do 90; ili veličina 2) 
Napomena: Neke bebe su krupnije, a niže; dok su druge visoke, a mršavije, stoga i o tome treba razmišljati prilikom odabira modela, da li je širi, duži, kraći... Takođe, ukoliko imate bilo kakve nedoumice najbolje je konsultovati se sa prodavcima.
x